16 June, 2011

Preparing the hospital bag...for the 2nd time

Okay since this is the 2nd time preparing hospital bag, I consider myself as an experienced one (despite I still asked my husband..saya bawak IC ke masa nk g bersalin yg lepas? Kes otak xberapa nk ingat...)

Ok skip the IC part..I knew that I bring the most important thing buku merah dan buku appointment Hosp Putrajaya..and the rest I still remembered that encik suami had to beli brg extra, berulang alik ke spital with things that I asked (ok plg best pesan suruh amik brg dlm kotak...end up encik suami bawak kotak itu ke hospital..nasib kotak xberapa nk besar)...and all happened because I never thought that I have to stay 4 days 3 nights due to Afham stayed in NICU...me myself ok..even Dr Hamidah said I can go home early

So this time, I don't want to burden him and he said he will be busy with work (projek kerja tgh masyuk..)..I try my best to pack all important things..and of course this time a little bit diff because he has to take care Afham (karang takut pesan mcm2..end up dia lupa ke hape kan)

My checklist for hospital bag

For baby






  • A pack of disposable diaper (my choice of kos newborn diapers with navel care..pusat baby belum tanggal lg kan..plus a pack tu at least 4-5 hari cukup..newborn kerap poo-poo/ passing meconium so standby with a pack much easier)

  • A pack of baby wipes

  • Towel

  • Toiletries, minyak telon/yuyi and baby oil

  • Baju baby – 2 pairs (1 should be enuff since pakai masa discharge..since masa di hospital baby pakai pampers dan dibedung kemas...but prepare extra in case needed)

  • Mitten + booties – 2 sets

  • Binder aka Barut – 2 helai

  • Cap

  • Bedung / receiving blanket/ hooded blanket (ni guna time nak balik la..klu xde hooded pun xpe since dh ada cap....)

  • Muslin square aka kain lampin - 2 helai (owh kain napkin/ lampin ni amat berguna..kalau baby termuak..boleh buat lap2..klu bedung dah terkotor ke, kain lampin ni boleh je jadik bedung...so standby ajelah untk multipurpose..klu yg xsuka kain lampin boleh la jugak bawah wash cloth)



Next list move to hospital bag for mommy..part husband xpe dia pandai jaga diri(hahaha..so xde lah pack brg dia)

Before I list down the things, I must recall all the things that hospital provides (to be specific Hosp Putrajaya, Executive Ward, FPP..karang ada yg baca ingat sume spital sama provide sume). Baju hospital provide for all days of stay start from admitted. Rasa ptg2 boleh tukar la kain in case dh kotor (ni pun ingat2 lupa). Bedsheet sume pagi2 setiap hari diorg tukar (again if not mistaken). Sehari few times ada amik BP, temperature so on.

Makan 4 kali – b/fast, lunch, tea, dinner..menu boleh pilih dr senarai (ni sbb FPP). Termos dan air panas mmg nurse sediakan dalam bilik. Bilik mmg ada TV but limited to TV1,2,3,ntv7...(xingat TV9 ada ke tak..tp rasa channel wajib aje ade). Lg ada mini fridge (so in case nk store breastmilk dh senang), and last time if requested they can lend you breastpump Medela Lactina (but with only 1 bottle xsilap..and kena tggu diorang hantar brla dapat). Oh ya bilik jugak air cond (but can control temperature....tp kat luar lalu2 tu idakle boleh control tahap sejuknya)


For ibu





  • Buku merah plus kad appointment HPJ

  • Charger handphone (penting walau my handphone bkn berry-phoney)

  • Telekung (tp last time xsempat solat dh...tp pack ajelah kan)

  • Kain batik

  • Sweater

  • Stokin

  • Tungku moden (I think this time I need to bring...dh beli elokla bawak kan? Last time x de tungku moden ni..mengharap bertungku time urut ngan kakak urut)

  • Hot oil (my fave Minyak Herbanika NR)

  • Pengikat rambut

  • Towel

  • Toiletries & comb

  • Maternity pad

  • Plastic (for laundry)

  • Disposable cotton panties (some said not hygienic, but for me it makes my life easier)

  • Nursing bras and disposable breast pad (tapi breast pad x pakai pun masa kat hospital last time...but xpe bawak je..karang encik suami nk mencarik 1 hal plak nk explain simpan kt ne dlm umah..)

  • Breast pump and also bottles (standby kot2 kena tahan mcm yg lepas)

  • Going back clothes and tudung sarung

  • Air / minyak selusush/ air zam zam/ kurma / akar Fatimah...(last time masa masuk labour room, nurse bagi bawak masuk air selusuh, but last time I only amik minyak selusuh..so xdela...this time MIL ada buatkan air selusuh..so blhla masuk list)

  • Food and drink for snacking (tgkle maybe bw biskut yg dh pack comel2 tu dan also milo 3 in 1 kot but always in my list mesti bawa kurma)

  • Book / Magazine / Yasin / Buku doa (klu mag boleh je suh encik suami beli kat kedai magazine bawah...so tgk space dl..klu ada kita sumbat la ape yg patut)

  • Camera


For wallet and handphone, I think masih sempat diambil..selipar xpayah masuk list kto sbb mmg pakai selipar (ok2 den bkn mommy vogue). The rest should be enuff kot..




I just completed the packing yesterday (hamik..last minute gak), then I have mixed feeling about Afham still small to understand that he will be big brother soon..then I 'm worried because I feel that baby is not engaged yet..(kepala mmg kat bawah cuma mcm blm masuk laluan...). Will this be 2nd time overdue? Erm xtahu On top of that, I also managed to get Afham a gift (belated birthday, cum toy that I hope can distract him a while, while I'm juggling with new baby)


It is Busy Zoo which I wrote earlier here. I get it RM200 including postage...all the way from Penang (ok encik suami nanti bolehla tlg bukak ye..dh dkt 2 bulan toy tu disimpan....)

3 comments:

ummi Tia Zahraa said...

hi there..
bila u buat list cmne i pulak yang risau.. i tak prepare ape2 lagi pun..brg baby & brg i..both blum beli..huhuhu, rasa cuak pulak. padahal ada lagi 10 minggu. Thanks for this list, sure i kena refer blk gk hospital/baby list cos kelam kabut bagai, dgn nak handle anak sulung lagi kan..
u take care..semoga semua berjalan lancar.. InsyaAllah afham will understand. btul jugak u ckp, kena ada sumthing yang leh buat dia tak kaco kite tang dah bersalin nanti..hehehe..good idea!! will propose to my husband as well..hehe.thanks dear..keep updating ok.

ay_yusof said...

Patut la aku rasa macam aku dah nampak mainan ni kat bilik lagi satu. Ha ha. Gua terrer!

simz said...

good luck and all the best and safe delivery..jangan lupa update kat sini ye..take care

Post a Comment