10 April, 2009

All about DIY that I know

OK..today I would like to share DIY… cara2 deco hantaran..~ of course no fresh flower here since budget, unless you have kebun bunga..wheee

Disclaimer : I’m not professional, but who cares kan? As long ada rupa mirip2 dan nmpk ghupa mcm cantik ok la kan?

I will try to lump everything here..so ini kira kelas DIY deco hantaran, cara2 membuat, step by step, how to do…dan seanggkatan dengannya..

....simple deco hantaran using artificial flower
...bunga dip,
...bunga organza/ bunga tekap ~ sy xtau betul ke bunga tekap tu sama mcm bunga organza ke idak….

Let start our class ~ bukan nk tutup periuk nasi wedding business, but this is meant for pengantin ber-budget like me!

Simple deco


Things you need : ribbons, artificial flowers, pelilit, jaram peniti/ mata lalat, dawai ~ huhu sy xtau no brapa sesuai, i just use ikut selesa ngan tangan

Alatan : tali pengukur, playar ~ gunting pun boleh, janji leh potong

Tips : pandai2la anda mix n match colour, sy rasa anda sume lg terror siap ada chart colour lagik! me? just belek2 kat kedai and suai padankan sesuka hati

Steps:
Tied up 2 diff colours of ribbons with dawai~ pintal2la ikut suka, lagi panjang lagi banyak la pusingan yg anda boleh buat


Tied up the above ribbons to artificial flowers....so make sure dawai tu panjang sket..

Get another ribbon and make sure it is a bit lengthy supaya leh wat pusing2, jurai2...Ikat ~ ikat belasah jelah..ikat kuat2

Sambungkan 2 kuntum bunga ~ guna dawai dan kemas ngan pelilit


Kemas2 kan ~spaya x tercabut pinla guna peniti/ maya lalat..and Tara..sudah siap

Bunga dip
Since I’m little bit lazy, I just put here the link...

http://www.clayalley.com/dihow.htm

Anything that u dun understand can asked here..sbb sy wt bunga telur dip
Note : I think that celup dlm strengthener will takes longer hours untk keringkan..so the solutions just use brush...make it nipis2...

Bunga organza / tekap


Things you need : organza, uhu, dawai bunga stoking, deco – flower staments/ manik2/ daun, pelilit, dawai – untk mengikat semasa mencantum all the petals

Alatan : tali pengukur, playar, gunting, pemidang ~ amat digalakkan, acuan ~ anything..mine botol pencucui specs

Steps :
Potong dawai dan bentukkan ikut acuan ~ make sure have enuff extra lengths as you will need to tie all the petals..sy guna botol pencuci spec

Gamkan organza pada dawai..sila buat cepat2 before uhu itu kering..u might need to practice since takut uhu2 itu nampak x kemas pada kain...encourage to use pemidang...kakak kt kedai sibuk tnya nape beli pemidang? sy jwb adelah...


Tampal sberapa banyak....of course using pemidang lagi senang

Guntingkan organza mengikut bentuk dawai..kemas2kan in case ada yg uhu x melekat kat organza..
Tied up all the petals, u can add deco like manic+daun+flower stamens..anything
Make few petals so that u can combine it all, plus other extra deco like ribbons

Note : Sila bentukkan dawai anda in 1st step since once dh tampal x kan le nk ubah bentuk kelopak

Tara..sudah siap untk diletakkan ats polistrin yg dh siap


So..is it difficult? Tak faham sila la tulis di bahagian komen.....kihkihkih

End of our class...~ so is it ok if i dun put all the hantarans pics since korg dh nmpk deco-nyer?

7 comments:

-yani- said...

mcm mn nak lekat kan dawai tu kat kain organza tu?mau lekat ek?
sapu gam kat dawai ke? kat kain tu?

lepas tu , ms nak gunting tu tak susah ke?
sorry banyak tanye

hidden.wing said...

hi, thx for sharing.
tgh fikir nak DIY or outsource pahar organza hehe.

boleh share tak how much cost for bunga organza tu?

nurul aziyana said...

heheh so sweet..rupanya u DIY jugk ek..hurm very easy kan

~ms tepung~ said...

-yani-...guna gam uhu sapu kat dawai (sebelah aje), lps tu cepat2 gamkan dawai kat kain

nk gunting xsusah kalau bentuk bulat..kalau kelopak tu selain bulat ada lekuk2 mmgla susah

hidden.wing...part kos ni mmg payah nk jawab sbb mine - dawai, uhu dan flower stamen tu bercampur ngan kos bunga telur, gift box...kira beli banyak2 dan guna untk bnyk benda...

klu outsource tu rega rm 5 dan ke atas rasanya lebih baik buat kot...but of course amatlah leceh...bentuk dawai-tampal-gunting then next2 step

nurul aziyana...ermm not very easy untk mula2 t[ pnce dh terror sekejap je dh siap..hihi

ibu farah said...

ush.. sampai begitu sekali tahap kecekalan ko.. naseb aku dh lame lepas... btw, bpr actual cost compared ngan beli punye biase mau rm1.50/pcs?

Nurul Shigim said...

hi sis ..nice terjumpe blog u..me next year kawen, alhamdullilah bile bc ur blog, teruja sgt..sbb sis share buat bunga dip tu..

Nurul Shigim said...

opss bunga dip pulak..DIY ..eheheh

Post a Comment