24 August, 2009

9 months 10 days vs 40 weeks

Okeh please don’t raise your eyebrows okeh..The moment that each couple getting married they should be prepared to become father & mother …Yes because at anytimes the wifey can get pregnant

Besides in this holy month, xkan nak post gambar makanan…nanti korg terliur susah la pulak..So I think posting something berilmiah adalah lebih baik =)

When it comes to pregnant, some even lucky…bunting pelamin, or at least bunting probation.

Let’s check here the percentage of getting pregnant from the first month they are trying
· 50% will be pregnant in 4 months
· 75% will be pregnant in 8 months
· 90% will be pregnant in 1 year


Source : http://www.askdramy.com/howlong.html



See…so please don’t be too pressured because Malaysian are super-concerned when it comes to newly wed ~ haih concern benda2 ni tp cuba bygkan kalau yg perlukan bantuan or at least seat for the pregnant women sometimes Malaysian hanya tutup mata okeh

Now lets have a look for the trimester timeline. See how it can be in weeks and also months

Source : http://the parentsite.com


Let’s have some simple calculation…is there any difference of 40 weeks against 9 months 10 days?
40 weeks = 40 x 7 days = 280 days
9 months 10 days = 9 x 30 days (average days in month) + 10 days= 280 days


See no difference, but if once you are confirmed pregnant sure the doc will said “ u are 7 weeks pregnant”..


While people will asked “ dh berapa bulan pregnant” surely the answer something like 1 month plus


So every time when meet the doc, surely he/she mentioned weeks, while jawab soklan cepu cemas haruslah cepat2 kira2 jawab dalam versi bulan…=)

Till we meet again…Hari ni nak terjah pasar ramadhan pe? Beli pe? Hahaha..

6 comments:

m@Ri@ said...

dah pregnant ke?standrd bile dah kahwin org sibuk tanya bila nk pregnant..tambah2 kwn kita yg kahwin sama hari ngn kita dah pregnant..bila kita pregnant tak pulak die sibuk2 mai tanya..em lelaki pun same kepohnya ngn pompuan..huhu..

BuTtErFlyInFraMe said...

doc lebih suka bgtau dlm minggu rather than bulan kot, maybe sbb lebih jitu kiraanya..hehehe..

btw, dh ade apa2 ke? :)

Dayu said...

org melayu masih lagi ngan perangai typical begitu
dok jumpe org baru kawin, soklan wajib 'dah ada isi ke??'
mcm takde soklan lain, cuba tanya 'sofa dah beli??' ni lagi kurang annoying ok compare to the typical question

tapi rasanya ur 1st line statement mmg sgt betul
kalau kawin tapi tak sedia nak ada anak.. wht is the purpose of the marriage kan

*hhmmm...ada pengumuman nak buat ke??

~ms tepung~ said...

maria ~ haha nnt klu dh ada 1 anak org sibuk tnya bila nk tambah anak lg...lelaki pun sama gak kepoh..hahaha

butterflyinframe ~ ye week lebih tepat..lgpun bulan rasa mcm lmbt kot

dayu ~ biasalah soklan std...xkawen sibuk tnya bila nk kawen, dh kawen sibuk tnya anak...

Reena said...

risau gak coz tak bersedia lagi...tapi dalam hati nak nak..hahahha..

~ms tepung~ said...

reena ~ hmm maybe bersedia bila dh ada kot "sedia-dlm-paksa-rela"
isk2 leh pakai ke term cmtuh?

Post a Comment