19 August, 2009

Pening dan perlukan idea (memasak)

Entri ini sangat2 memerlukan pendapat anda baik yg dh kawen , maupun yg belum kawen


Minggu depan kan puasa dh start, of course la awal2 puasa kita sah2 la rajin bab sahur2 ni


Ada yg suka simple2 mcm telu dadar/ scramble/ goreng, telur masin, ikan bilis goreng...dan maybe ada yg suka makan lauk lengkap spt makan tghari ada ayam-ikan-sayur


Ok straight to the point, apekah juadah yg agaknya sesuai dihidangkan di wktu sahur sekiranya anda ada tetamu2 yg terdiri drpd keluarga mertua (MIL, ipar2, dan mgkn ada makcik2 ke)?


Ape yg sesuai? Sudah tentu nasi dan lauk...jadi lauk apekah yg sesuai.....?


Saya berimaginasi jika sy menjadi tetamu, sy tidak kisah dgn ape yg tuan rumah hidangkan...tetapi dalam kes ini sudah tentulah ingin menghidangkan yg agak elok sesuai dgn kehadiran tetamu2...


(puas sudah sy belek resepi..tom yam, asam pedas, sayur campur, kari, sup....alahai)


Tolong ye....perlukan idea nih....selera bulan puasa ni rasanya lagi payah dr bulan2 biasa


Terima kasih

12 comments:

aMAZy EVE said...

klu saya ske masak sup2 ni...
buat la sup daging/ayam/ikan ngan sambil belacan...perghhh sedap...
tak pun sup sayur pucuk tahu...siap kentang & su'sun...marveles sgguh~

maksutimah said...

goreng sadin pon sodap...
tumpang lalu

nurul aziyana said...

sebenrnya nk masak mcm yg kita maska biasa pun ok sbb sahur makan yg panas2 mmg bangkit selera.

lady milk said...

kalo saya pun mesti pening memikirkan...

bagi kite, saya akan masak benda2 yang tidak terlalu pedas, tau2 je la bln pose..perut cpt meragam...
kalo saya la masak yang simple + sedap!!

BuTtErFlyInFraMe said...

sy time sahur suka kalau mama hidangkan yang simple je..mcm ikan bilis goreng ke, ikan masin ke, telur masin ke,ade telur dadar ngan sardin pon dah oke! hehe..mmg terbuka luas la biji mata sy..heheh

tapi this time sahur, hanya nak makan kurma ngan soya je..buleh?? diet diet diet..nanti tak muat baju..heheh

~ms tepung~ said...

amazy ~ uhu sup sayur pucuk tahu tu sedap...sy dh terliur ni..harus masak b4 puasa

maksutimah ~ sadin sentiasa sedap

nurul aziyana ~ ye panas2 tu best...

lady milk ~ yep msk simple2 slalunya sedap

buterflyinframe ~alahai teringat time bujang sy mkn roti+ milo..

diet2 jugak.kasihatan kena jaga gak

Miss Shareeda said...

Kalau saya, bubuk lambuk masakan wajib. Mesti ada walau sehari dalam sebulan berpuasa.. aduh. rindunya pada ramadhan..

Zety Zin said...

kalo aku, masakan sempoi ialah:
- asam rebus
- ikan/telur goreng berlada.
- sayur tumis air
- sup sayur fucuk + kentang + su'un pon sodap

sempoiii bak kata AC.

btw, lama tak jenguk rumah ko nih. ekeke. hai :P

Dayu said...

hmmm... sahur je pun
tak kan kita nak masak hezvy2
nanti buke kena buat yg lagi heavy dan menarik
alah..buat yang simple2 je
sambal tumis ikan bilis + telur dadar
sayur goreng
nasik harus kena panas2...
cukup untuk membuka selera
tak pun buat goreng ayam je pun dah ok

tomyam smua tu simpan untuk berbuka
lagipun pagi2 buta tu
bukan smua berselera besar
tak pun tanya ur hubby dulu
selalu kat umah dia, sahur makan yg mcm ne

~ms tepung~ said...

shareeda ~ ramadhan lg bbrapa hari je..dh xyah rindu2...hihi

zety ~ aku dh berjaya masak sup fucuk haritu kes komen menganvam kt sini..

haha mmg la eh dh xjenguk...

dayu ~ jwpan suami mmg senang..

yunayuni said...

cik tepung..saya tahun ni pertama kali akan berpuasa dgn suami..tak terpikir plak ape nak masak masa sahur.heheh.

anyway, betul kata diorang, makanan yang panas semestinya membangkitkan selera.

lauk simple aje.telur dadar,sup,sardin pun masyuk! heheh

ainyusof said...

hahaha...kakak. klu aku jadik g umah ko, pastikan ada oat, susu tepung dan roti. aku sahur makan tu je...

Post a Comment