12 January, 2012

Anak seorg vs anak dua org


Sama tapi tak serupa


Sblm tulis pnjg...1 tu masa anak sorg, 2 untk dah anak dua org


Keluar rumah

1. Ayah pegang Afham dlm kereta, ibu kunci sume tutup pintu

2. Ayah jaga Afham dlm kereta, ibu dgn apa cara sekalipun pegang Alif , kunci tutup sume pintu



Hantar nursery

1. Pagi2 ibu hantar Afham, ayah cuma turun join time ibu dh pregnantkan Alif

2. Pagi2 dua2 bawak sorg satu anak...



Makan kat luar

1. Boleh turn2 sorg pegang anak, sorg lg jaga..lps tu amik turn masing2

2. Makan serentak - ayah suap Afham, ibu suap diri sendiri. Time Alif newborn blhla ibu makan smbl Alif tdo dlm stroller, skrg Alif xde tdo time keluar. Sudahle suka melompat..maka ibu makan sikit, pstu bg Alif lompat2, smbg makan, bg Alif lompat lagi (huhu letih! hari tu kat Ikea ada auntie yg sgt baik hati offer nk pgg Alif suh ibu makan,tp terpaksa la ibu tolak pelawaan tu sbbnya xmo auntie ni patah tangan dek lompatan Alif). Very soon dua2 suap sorg satu anak



Klinik

1. Dua2 masuk jumpa doc, salah sorg pegang Afham

2. Dr tnya "sorg je ke?". my answer "husband kat luar". Husband jaga Afham kat luar-klu klinik kanak2 sure Afham sibuk nk main bola, etc. Ibu bawa Alif jumpa doktor....agaknya doktor tgk ibu serabut dgn henbeg, kain lampin, muka serabai..



Shopping

1. Blh jalan saing2

2. Ayah bawak Afham fav spot mcm depan tv banyak (lg bagus klu ada cd Boboi Boy), tak pun pegi tgk ikan2 dlm akuarium...ibu g carik barang dgn Alif



Beauty regime

1. Tak de dah..lps tu dpt tau pregnant lg pun sama xde mood melawa

2. Lgla xde.Mandi pun diskaun bnyk..hoho belek muka kat cermin mak ai serabai diri, hari2 yg kelam kabut lg teruk..tangan penuh macam2, tak cukup tangan. Mulut pun selit ape yg boleh...tgk groupon promo spa, alahai bestnya...tapi bila nk click beli fikir berkali2 ntah bila nk peginye.



Laundry

1. Boleh poyo2 basuh seminggu sekali. biasa dua kali seminggu

2. Basuh baju seminggu sekali? boleh pengsan wo time sidai.basuh dua kali seminggu pun boleh berpinau mata nk sidai.maka skrg basuh at least 3 kali seminggu...blom citer part timbunan baju bersih yg dh mcm gunung kinabalu. masih lg mencari rentak



Of course a lot of thing change, nak tulis satu2 xcukup masa...and both need attention. Anak rapat mmg kena sorg handle sorg satu...since Afham pun blm blh independent lg. Adakala rasa xsabar nk dioarg besar! (haha...lps tu klu nakal2 nk suh diorg jd baby balik..boleh gitu? ape kes?)



Apepun still belajar dan mencari rentak menjadi ibu kepada dua org anak...nanti klu dh tiga org pun still kena belajar dan cari rentak ibu kepada tiga org anak...tak gitu?



7 comments:

lylieiqmal said...

Bila beranak 2 memeang sangat berbeza kn? sama2 kita redah dengan tabah ok?

Shakina Farhan said...

hehe..comel..sorg 1 kena pgg..:)

sharEna said...

kuwusnyaaaa.....penangan anak 2 org kah?? huhuh

maybe i will be slim after having my 2nd child too...

yeah rite. xleh pakai pd diriku rasanya ekekek

ZihaN ZamberI said...

..baca n tumpang gelak...diskaun ek time mandi??..hehe
Agaknye kalo esok2 saya anak 2 i will remember ur story...hehehe

FiraHamzah said...

hehe, sama la kite..I lagi la plus 1 lagi sebab tetiba yg kuar twin.Total 3! beza dgn anak sulung setahun setgh aje. haha, lagi kelam kabut babe. semua benda pun diskaun..haha..
:) tapi apepun enjoy gak tgk dorang membesar sama2 nanti..kan? all the best babe :)

p!nkerton said...

kihkih i mandi tu bukan diskaun lagi, kdg2 mmg tak sempat mandi! (i mean mandi lps balik keja). mmg beza huhu, & mencabar kesabaran ;p kdg2 rasa nak nangis pun ade jugak, bdn penat tp still kena buat mcm2 selagi anak2 tak tido. nak pulak hubby busy, selalu balik lambat.huhuhuhu

ctfza said...

wuhuu.. im going to face the same situation this coming august..

hati berdebar2.. mampu ke jadi supermom ni.. edd my2nd child is on the 5th of august 2012.. kakaknya birthday 4th august 2011.. uhuk.. kakak cukup setahun dapat hadiah adik.. huuu

Post a Comment