19 February, 2009

Interview...but not job interview

I owe this...and pretty sure johorean bride 2 be really want to know....

Tada....as mentioned here the interview topic should cover something like this...
But, maybe it depends on the ustaz/ ustazah....maybe simple than mine or almost likely...

Updated : interview ini musti di negeri Johor - bg org yg apply di negeri Johor, negeri2 lain rasanya tiada interview...so yg x apply di negeri Johor sila check with ur pejabat agama....OK? nnt kang confuse plak korang2 nih..buat ketar, gigil, payah la plak

So sharing-session start here...I will write most of it in Bahasa Melayu..
Note : Ustaz (UZ), ms tepung (TP), and maybe quite long....-but will write ape yg ingat la kan? plus I dont write the long answer since soklan ustaz pun dh bnyk...

UZ : Assalamualaikum Cik TP *hihi xkan guna nama cik tp..sure la full name*
TP : Waalaikumussalam
UZ : Dapat org mana?
TP : Org jauh, ustaz...utara
UZ: Ha xdelah jauh..sy ni pun org kedah dh ilang slang kedah

UZ : Kita mulakan...pertama sekali mengucap 2 kalimah syahadah
TP : Ash..........
UZ : Ape maksudnya?
TP : Aku naik saksi.......
UZ : Apa rukun islam ke-3?
TP : Puasa di bulan Ramadan...*dlm hati erm ni xmasuk dlm kertas tuh...saje nk gertak ke?*

UZ : Sila baca Al-Fatihah
TP : Bismillah...............
UZ : Apa maksud Bismillah?
TP : Dgn....
UZ : Ape maksud ayat pertama dr surah Al-Fatihah
TP : *gulp telan air liur...sbb dh ketar2....- bkn xbaca buku tp dh besar ni hnya jwb soklan interview keje je*
: Segala pujian.....

UZ : Solat ada 5 waktu, tp dlm bnyk2 solat, solat subuh istimewa kerana ada bacaan doa qunut...ia doa di pembukaan hari, sebagai satu pengharapan kepada permulaan hari...sila bacakan doa qunut..
TP : ........ *naseb baik xbaca doa makan....anything can happen kan?*
UZ : Ape hukumya bacaan doa qunut?
TP : *sengih2...wajib ke?..alamak almost wajib tp xwajib...* Wajib kot *percubaan jawab*
UZ : Jika anda lihat suami anda solat subuh, dia x baca doa qunut, tp dia tahu bacaan cuma tertinggal, dan lps tu dia x buat sujud sahwi kerana dia xhafal bacaan, adakah solatnya sah?
TP : *aiseh ade gak soklan gini???* Sah, tapi klu was2 baik solat semula...
UZ : Kalau ada muaalaf solat subuh, dia tau bacaan sume..cuma dia x study lg doa qunut dan sujud sahwi, adakah sah solatnya?
TP : *aik...ada ag soklan ustaz...? hmm* Sah
UZ : Jika anda sdiri solat anda tahu bacaan doa qunut dan sujud sahwi, tapi pada suatu hari anda solat dan tertinggal bacaan doa terus sujud dan berniat untk sujud sahwi, tetapi ntah mcm mana anda tertinggal juga sujud sahwi, apa hukumnya solat anda?
TP : Sah
UZ : OK. Hukum bacaan doa qunut ialah....sunat muakkad...ia seperti menghampiri wajib tapi belum wajib, mcm merokok juga hukumnya makruh menhampiri haram tp belum haram
TP : *OK lps ni harus ingat....bagus gak at least refresh balik, kdg bkn xtau cuma x di tnya begini..tpsmpi 3 scenario nih....*

Ustaz is nice person and seems young maybe lebey2 kurang my age kot....dia adala puji2 skit *nk bg ilang ketar kot...ke mmg dia puasa hati dgn ape yg dia dgr??*

I will continue for part 2....blm habis lagi ok?

8 comments:

cinta_north2south said...

GOSH....macam susah je bunyi. takut...

anyway thank you for sharing

sharax said...
This comment has been removed by the author.
sharax said...

"tu ler pasal.. cuak gak aku nih... teringat zaman kene interview ngan ustaz solehuddin (kan nama die?)"

(baik miss tepung, aku post balek..)

lady milk said...

ms tepung thanks sharing the info..ee mcm takut la pulak nak kawen..solan mcm susah je bunyi nye..
lagi2 bila kita ni ketar for sure x ingat jawapannya...
btw taniah sbb dah berjaya lalui fasa interview kamu..

Anonymous said...

haaaa dah try ka resepi tuh...?
sorry aku baru perasan ada komen kau.hehehe aku dah lama tak buka blog.

haizal.
http://technologyinmylife.blogspot.com

Anonymous said...

cik TP..
waaaaa..mcm gerun plak nk
kawen...jb mmg selalu soal
menyoal ni kan..;D

Dayu said...

huhuu
mcm susah je bunyi nyer interview tu
tp mmg ikut ustaz yg interview kan

ada yg kena simple

kita je lah yg kena kan
tunang kita yg bukan org johor tak payah la kan

evyn4ever said...

wah..ni buat kita takut ni..!sure time tu kita pun terketar2 nak jwp!rasa mcm soklan peperiksaan agama :)

Post a Comment